Κάθε ερασιτέχνης ή επαγγελματίας μελισσοκόμος αντιμετωπίζει το δίλημμα ανάμεσα σε μια ξύλινη κυψέλη ή πλαστική κυψέλη για τις μέλισσές του.
Παρά τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο είδη κυψελών, είναι γεγονός ότι μια ξύλινη κυψέλη εξαιτίας των φυσικών χαρακτηριστικών του ξύλου πάντα θα προηγείται σε θέμα ποιότητας.
Γι’ αυτό ας δούμε παρακάτω για ποιους λόγους μια ξύλινη κυψέλη μέλισσας αποδεικνύεται ιδανική επιλογή για κάθε μελισσοκόμο που στοχεύει σε ένα εκλεκτό μέλι.
Η ξύλινη κυψέλη μέλισσας αποκαλείται και «φυσική κυψέλη» καθώς λόγω ξύλου «συγγενεύει» με τις φυσικές κυψέλες στις κουφάλες δέντρων, ανοίγματα βράχων ή άλλες μικρές φυσικές κοιλότητες.
Αποκαλείται και «τεχνητή κυψέλη» καθώς αποτελείται από ειδική επεξεργασία ξύλου και ενισχύεται κατάλληλα με σωστό φινίρισμα. Εσωτερικά οι κυψέλες περιλαμβάνουν ξύλινα πλαίσια με κηρήθρες, παράλληλες εξαγωνικές δομές από κερί, κούφιες στο εσωτερικό, οι οποίες συνιστούν τον σκελετό τους.
Μέσα στις κηρήθρες είναι ο χώρος όπου η βασίλισσα γεννά τα αυγά της. Εκεί αναπτύσσονται οι προνύμφες των μελισσών και αποθηκεύονται θρεπτικές ουσίες όπως μέλι & γύρη.
Το πιο διαδεδομένο ξύλο για την κατασκευή κυψελών στην Ελλάδα είναι το ξύλο ελάτης. Για την κατασκευή των πλαισίων συνήθως χρησιμοποιείται ξύλο πεύκου (πιο ελαφρύ και οικονομικό).
Η κυψέλη Langstroth, γνωστή και ως κυψέλη “Στάνταρντ”, αποτελεί περιβόητη ξύλινη κυψέλη. Μεγάλο πλεονέκτημα που διαθέτουν οι κυψέλες αυτού του τύπου είναι ότι μεταφέρονται εύκολα. Τα μέρη της κυψέλης Langstroth αποτελούνται από την κινητή βάση, δύο ή περισσότερα πατώματα και καπάκι.
Στη Ελλάδα χρησιμοποιείται το καπάκι τύπου Αυστραλίας, καθώς είναι πιο εύκολο στην τοποθέτηση συνδετήρων με σκοπό τη μεταφορά μελισσών χωρίς να ανοίγει η κυψέλη.
Οι συνήθεις εξωτερικές διαστάσεις της κυψέλης είναι 51cm βάθος (πλευρική όψη), 42cm πλάτος (εμπρόσθια όψη) και ύψος 24,5cm. Τα πλαίσια που χρησιμοποιούνται είναι τα τύπου Hoffman, με 3 τρύπες πλευρικά, και διαστάσεων 448Χ232mm, απόσταση 35mm από κέντρο σε κέντρο πλαισίου.